La Cavalcata dels Reis d'Orient d'Alcoy

LA CAVALCATA DELS REIS D'ORIENT D’ALCOY

 

Dins de les festes de Nadal, l'Epifania es la que tanca el cicle festiu i es una de les que desperta major expectacio perque ve acompanyada de la visita dels Reis d'Orient. Es la festa de l'ilusio per excelencia, especialment entre els mes menuts, que porten molt de temps comboyats per pares, yayos i demes familia en l'escritura de la carta per a demanar els regals que els chiquets desigen i que el Reis d’Orient els duran en eixa nit tan magica.

La cavalcata del cinc de giner en la que arriben els Reis d'Orient als nostres pobles i viles tambe sol ser un moment magic i vistos. Entre les cavalcates mes importants destaca, per molts motius la de la vila d'Alcoy, per historia, espectacularitat i participacio. Es tenen noticies de la seua celebracio des de 1866 i ha quedat constancia de la seua celebracio continuada desde 1885. Inclus durant la Guerra Civil va seguir celebrant-se. Orgullosament es reivindica com la cavalcata de Reis mes antiga del mon.

Obri la comitiva real l'Embaixador, en una carrossa en la que va llegint el Bando Real anunciant l'arribada dels Reis a tots el chiquets i chiquetes d'Alcoy. En la cavalcata participen antorchers, pages, pastores i pastors de totes les edats que van tocant les panderetes i cantant cançons populars, grups de chirimiters, bandes de musica i grups de dances. Mes de mil persones participen en la cavalcata, que te la grandiositat d'una entrada de moros i cristians. Les bandes de musica interpreten l'obra L'entrà de Reis del music i compositor alcoyà Camilo Perez Monllor (1877-1947), estrenada en 1913.

Uns dels grups de participants mes caracteristic i important es el dels pages, coneguts popularment com els negres. Estos pages s'encarreguen d'anar repartint els regals que han dut els Reis d'Orient pujant en unes llargues escales als balcons de la primera planta dels edificis. D'esta manera entren en les cases a on els esperen les families, en tots els chiquets expectants davant d'esta visita tan especial, que ve carregada en els paquets dels regals. Ha de ser certament un moment fascinant per als chiquets d'Alcoy que tenen la sort de viure eixe moment tan emocionant. Centenars de paquets son entregats tots els anys de manera casi magica.

Com a curiositat cap senyalar que en esta cavalcata el rei Baltasar va el segon, en lloc d'anar el tercer com sol ser habitual segons la tradicio. La cavalcata del Reis d'Orient fon declarada Festa d'Interes Turistic Nacional en 2001 i cada any el numero d'espectadors supera els 50.000. Tot un espectacul per a celebrar la festa de l'ilusio.

Valencià
Genero divulgatiu: