Comença l'Any Berlanga

En motiu del centenari del naiximent del director de cine Luis Garcia-Berlanga Marti (Valencia 11 de juny 1921- Madrid 13 de novembre de 2010) es van a celebrar diferents activitats en memoria seua, en el ya establit com a Any Berlanga.

El director valencià està considerat un dels directors espanyols mes importants del sigle XX, i la seua obra goja d'un mereixcut prestigi. Tambe te una proyeccio internacional important, distribuint-se les seues obres per infinitat de paisos. Bienvenido, Mister Marshall guanyà el premi a la Millor comedia i la Menció especial al guio, sent seria candidata a la Palma d'or en Cannes (1953).

En el Festival Internacional de Cine de Venecia guanyà el Premi OCIC en Calabuch (1956) i el Premi FIPRESCI en El Verdugo (1963).

Les primeres activitats de l'Any Berlanga son una exposicio dedicada al director valencià en el MUVIM i l'homenage que se li tributà en la Gala dels Premis Goya 2021, que enguany es celebraren en el teatre del Soho de Malaga, presentat per Antonio Banderas i Maria Casado.

L'Academia de Cine fon la primera institucio en anunciar activitats en honor de Berlanga, ya que en l'dels Goya, el 25 de giner de 2020, s'anuncià la celebracio de l'Any Berlanga durant 2021.

La proxima edicio dels Goya, ya en 2022, està prevista que es celebre en Valencia aprofitant el centenari del director valencià. Hi ha que recordar que el director de ¡Bienvenido Mister Marshall! fon fundador i president d'honor de l'Academia de Cine.

Berlanga esta considerat un mestre del cine, que va saber retratar les caracteristiques i les miseries de la societat del s. XX i moltes voltes tenint que torejar a la censura franquista que revisava cada escena de les seues pelicules. La seua inteligencia i ingeni conseguien, casi sempre, burlar esta censura, moltes voltes tan miope que no detectava la gran carrega de critica que contenien. L'eixemple mas clar es el de El Verdugo. Encara que atres com Plácido, Los jueves, milagro o la tan coneguda Bienvenido, Mister Marshall.

 

Valencia en el cine de Berlanga

El Regne de Valencia està molt present en la seua filmografia, en Peniscola va rodar Calabuch (1956) i Paris, Tombuctu (1999) i en Benicàssim es rodaren els exteriors de Novio a la vista (1953). L'argument de Moros y Cristianos es centra en una familia turronera de Xixona que viaja a Madrid a una fira, intentant millorar les vendes dels seus productes. Alguns dels exteriors de la pelicula es rodaren en la mateixa Xixona. Ben conegut es que ¡Todos a la cárcel! fon rodada en la preso model de Valencia.

Image de la pelicula Calabuch

En moltes ocasions les seues pelicules es comparen en les falles, pel seu barroquisme junt a les grans dosis d'humor i socarroneria, tan propis dels valencians. Les seues pelicules solen ser corals, en multitut de personages eixint i entrant en l'enquadre, recordant als numerosos ninots que solen compondre una falla.

Berlanga formà part del Consell Valencià de Cultura de 1985 a 1998, esta institucio ha publicat el llibre Berlanguiana, del que es autor Vicente Muñoz Puelles, que fon amic del director.

Tambe es resenyable que en les seues pelicules apareixen elements tan propis de la cultura valenciana com els focs artificials o les bandes de musica.

 

Dia del Cine

El Govern ha instaurat el 6 d'octubre com a dia del cine, per ser el dia en que va finalisar, en 1951, el rodage de Esa pareja feliz, obra dirigida per Garcia Berlanga i per Juan Antonio Bardem, autors tambe del guio, protagonisada per Fernando Fernan Gomez i Elvira Quintillà, en la que tambe van participar importants artistes com Lola Gaos, José Luis Ozores, Jose Luis Lopez Vazquez, Antonio Garisa.

L'Institut d'Estudis Valencians vol unir-se als actes publicant una serie d'articuls sobre la seua figura, dels que este es el primer.

Data de l'acontenyiment: 
divendres, 11 juny, 2021 - 19:30
Valencià