Bernardo Ruiz i Navarrete, pioner del ciclisme.

Va naixer en Oriola, el 8 de giner de 1925. Aficionat a la bicicleta des de chiquet, treballava en una empresa menuda com a repartidor, llabor que realisava en una pesada bicicleta. Començà participant en carreres locals, en una bicicleta que li regalà son germa major, una Alcyon.

Bernardo Ruiz i Navarrete

La seua primera victoria fon en el Campeonat Regional de Valencia. En 1945 participà per primera volta, en la Vuelta Ciclista a Espanya, en una epoca en la que no hi havia equips, cada corredor portava la seua propia bicicleta, aigua i menjar; tambe tenien que solucionar ells mateixa les averies i llavar-se la roba.

Bernardo Ruiz (batejat el Pipa), era molt cuidados en el material que tenia, sobre tot en els tubulars. Corredor de una gran fortalea fisica i en una gran capacitat de recuperar-se d'un dia per a un atre; ademes de ser un gran deportiste fon tot un pioner en el mon del ciclisme.

Fon el primer valencià en guanyar la Vuelta Ciclista a Espanya, en l'edició de 1948; el trofeu de guanyador anava a rebre-lo de mans de Francisco Franco, en l'estadi Santiago Bernabeu, pero segons pareix, a l'enterar-se que s'havia d'esperar a que acabara un partit de futbol previ a la ceremonia, decidi anar-se'n.

Tambe fon el primer espanyol en guanyar dos etapes en la mateixa edicio del Tour de França, en l'any 1951 i en conseguir un podi en dita carrera, al quedar tercer en 1952; fon el primer espanyol en guanyar una etapa del Giro d'Italia en 1955, concretament la 10ª en final en Roma.

Bernardo Ruiz i Navarrete

Este valencià tornà a ser un alvançat, al ser proclamat en 1952, el primer cicliste professional espanyol, per la Federacio Espanyola de Ciclisme (RFEC) i per l'Unio Ciclista Internacional (UCI).

En el seu palmares hi ha moltes mes victories, entre elles tres voltes Campeo d'Espanya en Ruta (anys 1946, 1948 i 1951) i una volta Campeo de Montanya (1958).

Es un dels pocs corredors que han completat les tres Grans Voltes en la mateixa temporada, ho va fer en tres ocasions.

En els anys cincuanta, es formen els equips finançats per entitats comercials, Bernardo Ruiz milità en diferents equips, entre ells: Peugeot-Dunlop i Ignis-Doniselli, el seu ultim equip fon el Faema. En 1959, es retirà com a cicliste professional, passant a ser el director deportiu de l'equip Faema, baix les seues ordens Angelino Soler i Romaguera, en 1961, es converti en el segon valencià en guanyar la Vuelta Ciclista a Espanya.

Al cap d'uns anys, tornà a la seua ciutat natal i regentà un comerç de motos i bicicletes. El pabello municipal de deports d'Oriola, porta el nom de Bernardo Ruiz.

Felix Herraez

Valencià
Genero divulgatiu: