Angelino Soler i Romaguera

 

Angelino Soler i Romaguera, naixcut en Alcasser, el 25 de novembre de 1939, “el meteor d’Alcasser”, apodo que li posà Lluis Puig.

Als 17 anys participà en una prova ciclista organisada en el seu poble, pronte inicià una escapada que acabà quan se li creuà un carro i l’accident li costà varies fractures. Pero aixo no li llevà l’anim i seguia entrenant (inclus de nit) per a poder participar en totes les proves que fora possible. Arribant a participar en la Vuelta a Valencia per a Aficionats.

A voltes entrenava i procurava dependre d’un atre veterà i gran cicliste, Salvador Botella i Rodrigo “El Chiquet de Benifayo”, que el posà en contacte en l’equip Faema per a aficcionats, participant i guanyant la Volta als Pirineus.

En 1960, firmà el seu primer contrat com a professional, en l’equip Faema, pero al tindre que fer el servici militar, nomes pogue participar en la Volta a Andalucia, prova de la que es proclamà guanyador.

En 1961, en el Faema, equip dirigit per Bernardo Ruiz (primer valencià en guanyar la Vuelta a Espanya), participà en la ronda espanyola com uno mes, pero a falta de tres etapes per al final de la carrera, demostrà que podia guanyar i aixina fon. En el seu segon any com a professional i en 21 anys, es converti en el segon valencià i el mes jove guanyador de la Vuelta Ciclista a España.

A l’any següent no participà en la carrera espanyola, per desavenencies entre l’equip i l’organisacio. Pero participà en el Giro d’Italia, a on guanyà en tres etapes i fon el guanyador del Premi de la Montanya.

Especialment epica fon la 14º etapa, els corredors es veren sorpresos per una forta tormenta de neu, 57 d’ells abandonaren eixe dia. A pesar de la durea Angelino Soler, anava el primer i en ventaja sobre els demes, quan nomes faltaven dos ports per al final. Fon en eixe moment i no abans, quan l’organisacio suspenia l’etapa – no podien consentir que un espanyol/valencià, guanyara una etapa tan mitica -, donant-la com a acabada en la cima del Paso Rolle, a on el primer en passar fon un italià.

Angelino Soler es el cicliste mes jove en guanyar la Vuelta Ciclista a España, des de fa 60 anys, gesta que encara ningu ha igualat.

 

Felix Herraez.

Valencià
Genero divulgatiu: