Comunicat

Valencià

El "País Valencià", la poca cultura i Radio Televisión Española

El passat 4 de novembre la presidenta de Radio Televisión Española, Rosa María Mateo, va emetre un comunicat dirigit als professionals de l’informacio demanant-los que utilisen la denominacio País Valencià quan es referixquen a informacions referides a la Comunitat Valenciana.

 

 

 

Valencià

L'idioma valencià i el ministre de Cultura i Deport

Inici

Des de 1937 al servici de la Patria Valenciana

 

L’Institut d’Estudis Valencians vol manifestar el seu recolzament al senyor ministre de Cultura i Deport d’Espanya, José Manuel Rodríguez Uribes, que està sent atacat de manera injusta per organisacions catalanistes per defendre l’independencia de la llengua valenciana.

El 6 de novembre el senyor ministre escrivia en Twitter:

“Europa habla alemán, francés, italiano, español, portugués... España, nación soberana, habla castellano, nuestra hermosa lengua común, y habla catalán, euskera, gallego, valenciano...Europa es fuerte con el reconocimiento de su diversidad cultural y lingüística. España, también.”

Valencià

L'INEV en l'Aliança Europea de Llengües Regionals 2019

Esta semana s'ha celebrat en el Domaine de l'Etang des Aulnes, en la poblacio provençal de Saint-Martin-de-Crau, el quint encontre de l'Aliança Europea de Llengües Regionals. Com sabeu, l'Institut d'Estudis Valencians es fundador d'esta organisacio que te com a objectiu la proteccio, difusio i promocio de les llengües minoritaries a nivell europeu. Ad est encontre viajà una important delegacio valenciana per a participar el dissabte 13 d'abril pel mati en l'Observatoire de la langue et de la culture provençales, un debat a on es plantejaren les estrategies a prendre a curt, mig i llarc plaç enfocades a la preservacio de la llengua i la cultura provençals.

Valencià

Comunicat sobre la llengua valenciana i la seua codificacio

L’Institut d’Estudis Valencians manifesta que front a les recents declaracions d’algunes institucions continuarà treballant per a conrear i difondre la llengua valenciana, i que seguirà utilisant les Normes d’El Puig, perque considera que son les mes adequades per al nostre idioma.

Esta codificacio es el fruit d’un treball rigoros per part de filolecs i estudiosos valencians i es fonamenta en el parlar viu i en la tradicio escrituristica valenciana, classica i moderna.

Esta ortografia continúa la senda mampresa per l’erudit Josep Nebot i Perez i pel filolec Lluïs Fullana, el millor especialiste en llengua valenciana de la primera mitat del sigle XX i referent historic ineludible.

Valencià