Seleccio d'idioma

ValenciàEspañolEnglishFrench (Fr)

Publicacions recents

ELS CAVALLERS DEL REGNE DE VALENCIA

Titul: "Els cavallers del Regne de Valencia"

Preu: 10€

Contacte:

secretaria@inev.org

Mes informacio aci

Autentificacio
Concedits els Premis Jaume I PDF Imprimir E-mail
Escrit per Administrador   
dimecres, 9 - juny - 2010 09:27

 

 

Els Premis Jaume I, creats per la Fundacio Valenciana d'Estudis Avançats, s'otorguen cada any a diferents personalitats que destaquen en diferents ambits que van des de l'investigacio en medicina fins l'urbanisme o les noves tecnologies. Esta fundacio va ser creada en 1978 pels empresaris Vicent Iborra i Ramon Rodrigo i el bioquimic Santiago Grisolía, que en eixe temps desenrollava la seua activitat investigadora en el Departament de Bioquimica i Biologia Molecular del Medical Center de la Universitat de Kansas. Entre els objectius de l'organisacio, i des d'els seus inicis, es troba la divulgacio en els ambits de la ciencia i la cultura creant-se en 1989 la Fundacio Premis Rei Jaume I. Es consolidaren tambe atres iniciatives promogudes per la Fundacio Valenciana d'Estudis Avançats com el Centre Reina Sofia per a l'Estudi de la Violencia, la Catedra Santiago Grisolía o la Catedra d'Emerits de la Comunitat Valenciana.

El primer any, 1989, es concedi el Premi en Investigacio Basica i fon guardonat Manuel Losada Villasante, Catedratic de Bioquimica de la Universitat de Sevilla. En 1991 s'institui el Premi d'Economia, premiant-se a l'economiste Antoni Espasa Terrades de l'Universitat Carlos III de Madrit i en anys posteriors s'establixqueren cinc premis mes, Investigacio Mege,  Proteccio del Mig Ambient, Noves Tecnologies, Urbanisme, Paisage i Sostenibilitat i Mamprenedor.

 

El cirugia José Mir Pallardó i l'arquitecte Rafael Moneo.

 

En l'edicio de 2010 destaquen entre els guardonats, José Mir Pallardó, cirugia responsable de la Unitat de Transplants Hepatics de l'Hospital La Fe de la ciutat de Valencia, dins de la categoria d'Investigacio Mege, per dirigir u dels equips de transplants de fege mes important a nivell nacional i internacional i l'empresari Emilio Mateo Sentamans, fundador de la empresa valenciana Tecnología de Corte e Ingenieria, que ha rebut el guardo Mamprenedor per la seua contribucio en la tecnologia de tall per chorro d'aigua. Els demes premis han segut:

Economia: Rafael Repullo, per les seues exploracions sobre els problemes de la banca i els mercats financers i la seua regulacio.

Investigacio Basica: Ernesto Carmona Guzmán, catedratic de Quimica Inorganica en la Universitat de Sevilla, per les investigacions en la quimica organometalica. Destaquen els seus avanços en l'ambit de l'activacio del dioxit de carbono, hidrocarburs i atres molecules que interactuen en el mig ambient.

Proteccio del Mig Ambient: Jordi Bascompte, membre del CSIC, per les investigacions en ecologia fent us dels models matematics, simulacions i l'analisis de grans bases de senyes.

Noves Tecnologies: Manuel Martín Neira, ingenier de l'Agencia Espacial Europea, pels seus treballs en radiometria interferometrica de microones i sistemes de navegacio global per satelit.

Urbanisme, Paisage i Sostenibilitat: Rafael Moneo, per la seua manera d'entendre l'arquitectura respectant la historia i adaptant les noves construccions als paisages urbans.

Els premis, dotats de 100.000€ cadascu, seran concedits pel President de la Generalitat Valenciana la proxima primavera d'hivern en la Llonja de la Ciutat de Valencia.