Seleccio d'idioma

ValenciàEspañolEnglishFrench (Fr)

Publicacions recents

ELS CAVALLERS DEL REGNE DE VALENCIA

Titul: "Els cavallers del Regne de Valencia"

Preu: 10€

Contacte:

secretaria@inev.org

Mes informacio aci

Autentificacio
Premi Princip d'Asturies d'Investigacio Cientifica i Tecnica 2010 PDF Imprimir E-mail
Escrit per Miguel Rodrigo   
dimecres, 2 - juny - 2010 20:45

La Fundacio Princip d'Asturies ha concedit el Premi d'Investigacio Cientifica i Tecnica 2010 a tres bioquimics especialisats en la lluita front al dolor. Els guardonats son Linda Watkins, David Julius i Baruch Minke, considerats grans personalitats dins del camp de la neurobiologia sensorial. Destaquem entre els seus treballs les investigacions al voltant de les causes i els mecanismes que conduixen a la produccio i a la percepcio de les diferents classes de dolor.

Els bioquimics David Julius, Baruch Minke i Linda Watkins

 

 

Estos descobriments obrin vies noves en el diseny de farmacs mes especifics aixina com terapies noves que milloren la calitat de vida dels malalts cronics. Segons l'acta del jurat, "estos tres destacats investigadors en el camp de la neurobiologia sensorial han dut a cap descobriments que en conjunt permitixen una comprensio mes profunda de les bases celulars i moleculars de les diferents sensacions, en especial la del dolor, aixina com el fret, el calor o el gust".

Linda Watkins es llicencià en bioquimica i fisiologia en l'Universitat Estatal de Virginia (EE.UU.). Es professora del Departament de Psicologia i del Centre de Neurociencia de la Universitat de Colorado-Boulder (EE.UU.). Entre els seus treballs destaquen el descobriment de les celules nervioses no neuronals conegudes com a celules glials, importants en els estats de dolor patologic i en els que es produixen despres d'una lesio nerviosa. Tambe son destacables els proyectes sobre els efectes en l'activacio de les celules glials pels analgesics opioides; L. Watkins ha descobert que en este proces se lliberen substancies neuroestimulants, que suprimixen els efectes calmants d'esta clase de farmacs, desenrollen tolerancia, dependencia i inclus la depressio respiratoria.

David Julius es titulà en Ciencies de la Vida en l'Institut Tecnologic de Massachussets (MIT). Es professor i director del Departament de Fisiologia de la Universitat de California-San Francisco. Es considerat com el pare de l'analisis molecular dels nociceptors (subtip de neurona sensorial, sensible a estimuls fisics o quimics d'intensitat suficient per a causar dolor). Ha identificat el canal TRPV1 com a receptor de la capsaicina que participa en la resposta a la temperatura, la lesio tisular i a la inflamacio. Estos descobriments faciliten el tractament del dolor cronic, les inflamacions neurogenes i els dolors associats a l'artritis, el cancer o l'asma.

Baruch Minke es llicenciat en Psicologia i Bioquimica per la Universitat Hebrea de Jerusalem. Desde 1987 es professor i director del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Hebrea de Jerusalem. Va ser el primer en identificar els canals ionics coneguts com a TRP. Estos canals formen part dels sensors biologics i participen en la percepcio del dolor, la termosensacio o la percepcio de feromones i del gust, entre atres. Tambe participa en la regulacio de la tensio arterial i cardiovascular aixina com en el control del creiximent i la proliferacio celular.