Selección de idioma

ValenciàEspañolEnglishFrench (Fr)

Publicaciones recientes

ELS CAVALLERS DEL REGNE DE VALENCIA

Título: "Els cavallers del Regne de Valencia"

Precio: 10€

Contacto:

secretaria@inev.org

Más informació aqui

AutentificaciónNoticias
Todos los días 9 PDF Imprimir E-mail
Escrito por Prensa   
Miércoles, 04 de Mayo de 2016 16:00

De nuevo Convencio Valencianista celebra la actividad Tots els dies 9, en la que colabora el Institut, en esta ocasión en Cullera. En concreto será el sábado, 7 de mayo, a las 11 horas, cuando acudiremos a esta localidad para rendir homenaje a dos destacados cullerenses, Juan Olivert Serra y José Alemany Bolufer. El primero fue quien, en 1909, en Paterna, y por primera vez en todo el Estado, voló en un aparato más pesado que el aire, es decir, en un avión; el segundo es el académico que, en 1928, hizo el discurso de recepción contestando Padre Lluïs Fullana con motivo de su ingreso en la RAE.

Como es habitual, al acabar los parlamentos de homenaje complementaremos el acto con una actividad lúdico-cultural. En esta ocasión visitaremos el Castillo de Cullera y el Santuario de la Mare de Deu del Castell.

A este efecto, el punto de encuentro será el aparcamiento del Castillo, al que se puede llegar directamente en coche o a pie, subiendo por “El Calvari” desde la ciudad. Dado que la estación de tren queda bastante lejos, es mejor intentar llegar en coche. Para poder organizarlo de la mejor manera posible, es importante que se confirme la asistencia enviando un correo a Esta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla o Esta dirección electrónica esta protegida contra spam bots. Necesita activar JavaScript para visualizarla

Leer más...
 
TOTS ELS DIES 9 VICENT CLAVEL PDF Imprimir E-mail
Escrito por Ferran Ribes   
Jueves, 07 de Abril de 2016 17:41
No hi ha traduccio disponible

El 9 d’abril, dissabte; tindra lloc l'activitat "TOTS ELS DIES 9" que organisa Convencio Valencianista, sera a les 11:00 h. i es dedica a Vicent Clavel i Andrés. El parlament es fara davant de la porta principal del MUVIM (Museu Valencià de l’Ilustracio i la Modernitat) de Valencia..
Vicent Clavel naixque en Valencia ciutat i dedicà la seua vida a tot lo que tinguera que vore en la lletra impresa. Escritor, traductor i editor (fundà en Valencia l’editorial Cervantes), sent vicepresident de la Cambra del Llibre de Barcelona llançà l’idea de dedicar un dia al llibre. D’esta iniciativa sorgi lo que finalment s’ha consolidat com el Dia Mundial del Llibre per part de la UNESCO.
Es prega puntualitat, puix en acabar el parlament hi ha concertada una visita guiada a l’exposicio “La modernitat republicana en Valencia”, en el MUVIM, que tracta de les vanguardies estetiques en l’epoca de la segona republica i la seua influencia posterior.

 
Alianza Europea de Lenguas Minoritarias PDF Imprimir E-mail
Escrito por Prensa   
Sábado, 02 de Abril de 2016 10:29

El Instituto de Estudios Valencianos participa este fin de semana (1 y 2 de abril) en la assamblea de la Alianza Europea de Lenguas Minoritarias, que se celebra en la provenza, en representación de la lengua valenciana. Durante este encuentro se presentará la conferencia de Manuel Gimeno, director de la sección de Lengua y Literatura, La lengua valenciana. lengua de cultura entre las lenguas europeas.

 

Leer más...
 
Tots el dies 9. Homenage al Pare Tosca PDF Imprimir E-mail
Escrito por Ferran Ribes   
Domingo, 06 de Marzo de 2016 01:48
No hi ha traduccio disponible

Este proxim dumenge, dia 6 de març, tenim una nova cita en l'activitat "Tots els dies 9" en la qual colabora la nostra associacio, que dedicarém a Tomas Vicent Tosca i Masco, conegut popularment com el Pare Tosca. L'activitat es a les 11:00 h, a l'altura del numero 29 del carrer dels Serrans de Valencia.

El pare Tosca (Valencia, 1651-1723) fon matematic, filosof i arquitecte i un dels creadors del moviment Novators

 

 
Comunicat institucional PDF Imprimir E-mail
Escrito por Administrador   
Martes, 16 de Febrero de 2016 12:54
No hi ha traduccio disponible


L’Institut d’Estudis Valencians manifesta que front a les recents declaracions d’algunes institucions continuarà treballant per a conrear i difondre la llengua valenciana, i que seguirà utilisant les Normes d’El Puig, perque considera que son les mes adequades per al nostre idioma.

Esta codificacio es el fruit d’un treball rigoros per part de filolecs i estudiosos valencians i es fonamenta en el parlar viu i en la tradicio escrituristica valenciana, classica i moderna.

Esta ortografia continúa la senda mampresa per l’erudit Josep Nebot i Perez i pel filolec Lluïs Fullana, el millor especialiste en llengua valenciana de la primera mitat del sigle XX i referent historic ineludible.

Les Normes d’El Puig van rebre en 1981, en el monasteri del que prenen el nom, un ample soport social de numeroses personalitats i entitats culturals valencianes.

La seccio de llengua de l’Institut seguirà el seu treball en pro de l’idioma valencià, sempre des de la mes estricta fidelitat al nostre regne. Els canvis introduits per la Real Academia de Cultura Valenciana en les Normes d’El Puig, en l’ultima decada, no eren mes que maniobres per a acostar-se al model catalanisat que impulsa la AVLl des de la seua creacio. Una catalanisacio fonamentada en la total submissio de la cultura valenciana a la catalana –o com uns atres, que la volen un reducte folcloric- i disfrassada de plantejaments cientifics i academics.

Eixa nova accentuacio nomes ha portat que divisio entre les entitats valencianistes. Es un bon moment per a tornar als inicis d’aquell 1981. Esta recuperacio favoriria que el paradigma autoctoniste s’enfortira.

Els que consideren que esta defensa supon un encastellament menyspreen els parametros de la sociollingüistica, que propugna planificacions formals –normatives-  atentes al respecte i la voluntat dels parlants, excepte que l’objectiu siga un atre, com pareix que siga en este cas.

Tambe el fet de que l’Institut d’Estudis Valencians colabore en unes atres entitats culturals europees dins de l’Aliança Europea de Llengües Minoritaries (AELR) nos permet vore molt clar que l’eixemple valencià no es unic, ni singular, com alguns volen fer creure, interessadament. Moltes atres llengües del mon patixen la pressio de l’idioma estatal que intenta minimisar el seu us social, o tambe d’unes atres llengües veïnes que intenten absorbir-les i fer-les desapareixer, com es el cas d’alguns occitanistes que defenen que la llengua provençal i la gascona no son mes que dialectes de l’occità.

Poques coses son mes llegitimes que treballar per a defendre la cultura propia, en el nostre cas, la valenciana.


Valencia  a  16  de  febrer de  2016

Leer más...
 
<< Inicio < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Próximo > Fin >>

Página 1 de 12